Новости

12 найшкідливіших косметичних інгредієнтів: міфи і наука. Частина 1

Сайт для хіміків, які спеціалізуються на косметиці, Chemists Corner вивісив список з 12 найшкідливіших косметичних інгредієнтів.

Нам, власне, тут же приходять в голову свинець в помаді, ртуть в туші для вій, а також так нелюбимі інтернет силікони. Тому автори і склали перелік інгредієнтів, яким найбільше «не пощастило» з думкою про їх шкідливість.

Найбільш шкідливі косметичні інгредієнти:

  1. парабени
  2. Діазодініл-сечовина
  3. діетаноламін
  4. Содиум лаурилсульфат
  5. вазелін
  6. мінеральне масло
  7. пропіленгліколь
  8. триклозан
  9. ароматичні добавки
  10. Пігменти, що додають колір
  11. PEG - поліетиленгліколь
  12. тальк

парабени

Парабени можуть також називатися «метилпарабен», «пропілпарабен» і «бутилпарабен». Це відомі консерванти - їх використовують, щоб запобігти зростанню бактерій і мікробів. У них висока стійкість до температур, висока ефективність і за довгий період використання вони показали свою безпеку.

У них висока стійкість до температур, висока ефективність і за довгий період використання вони показали свою безпеку

Чим погані?

Під вогонь преси парабени потрапили після з'явилися тверджень окремих органік-виробників, що парабени - руйнівники гормонів, що їх застосування веде до раку грудей і проблем з серцем.

Що говорить наука?

є дослідження , Яке показало наявність парабенів в пухлинах в грудях, а також інше дослідження, яка вказала на можливий вплив парабенів на гормон естроген, який грає певну роль в розвитку раку грудей. Молекулярний біолог Філіпа Дарбре припустила, що парабени могли потрапити в пухлини через дезодорант, крем або спрей для тіла - це, на її думку, пояснює, чому одна п'ята всіх пухлин розвивається в грудях в області поруч з пахвою.

Проте, з 2004 року, коли вийшло перше дослідження, жодне дослідження не знайшло прямого взаємозв'язку між парабенами і раком грудей. А ряд досліджень, які проводилися на тему зв'язку гігієни пахв і раком грудей не дав чітких відповідей. Науковий огляд 2008 року, вивчив дані 59 інших досліджень, не знайшов наукових підстав для гіпотези про шкоду парабенів.

2 дослідження ( 1 , 2 ) Підтвердили, що метилпарабен, нанесений на шкіру, може взаімодействоватьс UVB-променями і прискорювати старіння шкіри.

Ще 2 статті про парабенів:

More To The Parabens Puzzlement

Parabens Puzzlement

Діазодініл-сечовина / формалін (Diazolidinyl Urea / DMDM ​​Hydantoin)

Як і парабени, ці речовини - консерванти. Їх називають «Донорами формальдегіду» , Тому що у формулі вони в результаті дають іони формальдегіду, який швидко вбиває мікроби.

Їх називають   «Донорами формальдегіду»   , Тому що у формулі вони в результаті дають іони формальдегіду, який швидко вбиває мікроби

Чим погані?

Формальдегід багатьом здається страшним інгредієнтом, що викликають роздратування, мутацію генів і рак. Але донори формальдегіду - не те ж саме, що формальдегід, а їх кількість в косметиці добре відрегульовано, щоб забезпечувати безпеку використання навіть для людей з чутливою шкірою.

Що говорить наука?

Безпека їх використання - питання концентрації і схильності до алергії.

ось тут є цікавий огляд-пояснення з приводу формальдегіду і його безпеки. Також можна почитати повний огляд по формальдегіду в токсикологічному звіті 1999 року.

Що стосується формаліну, експертна панель Cosmetic Ingredient Review зробила висновок, що він безпечний для більшості споживачів. Проте, його зміст у формулі було обмежено 0,2% вивільненого з нього формальдегіду, щоб навіть у окремих споживачів з чутливістю до формальдегіду не було реакції.

При наявності схильності до алергії, можливий розвиток дерматиту . Зокрема, дослідження підтвердило, що контактна алергія на імідазолідиніл-сечовину призводить до дерматиту, у цих же людей часто буває алергія на діазодініл-сечовину.

триклозан

Триклозану популярність принесли рекламщики, які вирішили використовувати розумне слово в рекламі антибактеріального мила. Цей антибактеріальний інгредієнт зазвичай кладуть в мило, рідке мило, зубну пасту і дезодоранти.

Цей антибактеріальний інгредієнт зазвичай кладуть в мило, рідке мило, зубну пасту і дезодоранти

Чим поганий?

Є твердження, що триклозан може стати токсичним хімікатом, що впливає на гормональну систему; що він може викликати хронічні захворювання, викликає дефекти у новонароджених; може нашкодити ниркам, селезінці і т.п.

Що говорить наука?

Незалежні дослідники прийшли до різних висновків. Американська FDA підтвердила ефективність триклозану, але в цьому році знову зайнялася було його дослідженням , Так як з'явилися дані про його вплив на гормональну систему тварин. Однак на сьогодні на вищезгаданій сторінці триклозану на сайті FDA написано, що «немає наукових обгрунтувань, за якими ми могли б рекомендувати перестати використовувати продукти з триклозаном».

У серпні 2009 року Канадська медична асоціація попросила канадський уряд заборонити продукти з триклозаном з побоювань, що він може створювати небезпечні побічні продукти - хлороформ. Виникло предположенгіе, що триклозан може вступати в реакцію з хлорином у водопровідній воді і давати газ хлороформ, потенційний канцероген. Тим не менш, дослідження показало, що кількість хлороформу було незначним навіть у порівнянні з його наявністю в хлорованій воді.

Триклозан також вступає в реакцію з хлорином у водопровідній воді і давати похідні, які в результаті перетворюються в діоксини. Хоча кількості діоксинів їх подібних реакцій дуже маленькі, занепокоєння з цього приводу в науковому співтоваристві присутня - деякі з них дуже токсичні і потенційно викликають порушення ендокринної системи. Дослідження 2006 року показало, що невеликі дози триклозану вплинули на ендокринну систему північноамериканських жаб - виникла гіпотеза, що триклозан блокує метаболізм гормонів в щитовидній залозі.

Триклозан був також знайдений в рибі, що живе поблизу виборосов з каналізаційних труб, і в грудному молоці. У Швеції триклозан не рекомендований до використання в зубних пастах (його клали туди для проілактікі гінгівіту).

Є наукова думка 1998 (доктор Стюарт Леві), що триклозан потенційно може сприяти створенню «супербактеріі», яка буде абсолютно до нього стійка (подібно до того, як еволюціонують бактерії, стаючи стійкими до антибіотиків). Тому деякі вчені припустили, що його не варто використовувати в косметиці. Ця думка була заснована на припущенні, що триклозан діє як антибіотик. Однак з тих пір було випущено кілька досліджень (а в одному з них Леві виступив як співавтор) про те, що триклозан має мало відношення до стійкості бактерій.

З огляду на дослідження, які показали, що звичайне мило справляється з бактеріями так само добре, як і антибактеріальну з триклозаном - не бачу особливого сенсу в триклозану.

Содиум лаурилсульфат / Лаурилсульфат натрію / Sodium Lauryl Sulfate

Лаурилсульфат натрію - один з базових інгредієнтів в будь-яких миючих засобах: гелях для душу, шампунях, навіть в зубній пасті. Це поверхнево-активна речовина (ПАР).

Це поверхнево-активна речовина (ПАР)

Чим поганий?

Один з інгредієнтів з найгіршою репутацією в косметичної індустрії. Безліч сайтів розкажуть вам про шкоду SLS. «Може викликати випадання волосся», «викликає рак» і навіть «найнебезпечніший хімікат в продуктах для догляду за волоссям та шкірою».

Що говорить наука?

Як будь-який ПАР, він може викликати роздратування. Cosmetic Industry Review його досліджувало і постановило :

  • SLS - речовина, яка прибирає з шкіри жир і сіль. Цей інгредієнт може викликати роздратування шкіри і очей як у тварин, так і у деяких людей. Реакція схожа з реакцією на інші очищаючі інгредієнти і залежить від концентрації компонента.
  • Проте, цей інгредієнт безпечний в косметичних засобах, використання яких відбувається швидко і закінчується рясним змиванням водою. У продуктах, чиє використання передбачає більш тривалий контакт зі шкірою, його концентрація не повинна перевищувати 1 відсотка.

Шкіру обличчя SLS дратує тільки якщо знаходиться на ній більше години .

Не рекомендується хворим на атопічний дерматит , Так як може серйозно погіршувати проблему.

У зубній пасті його також краще уникати, так як є дані, що він може викликати стоматит .

Діетаноламін / Diethanolamine

Має таку ж погану репутацію в пресі, як і лаурилсульфат натрію. Це вторинний ПАР, який додають в косметичну формулу, щоб вона давала більше піни і щоб відчуття від цієї піни були більш приємними. У чистому вигляді його зазвичай не кладуть - кладуть в формі до Cocamide DEA, Lauramide DEA і Stearamide MEA.

Чим поганий?

У 1998 році з'явилося дослідження NAtional Toxicology Program (NTP), яке знайшло зв'язок між застосуванням на шкірі діетаноламіну і його похідних і раком у лабораторних тварин. Діетаноламін тут же оголосили «гормоном, який може формувати нітрати, що викликають рак». Багато компаній навіть замінили склад своїх продуктів.

Що говорить наука?

«Ракова» лихоманка з приводу DEA поки що не має серйозних наукових обгрунтувань і FDA вважає інгредієнт безпечним , «Поки не доведено інше». Формулювання не найприємніша. «Поки не доведено інше» - можна уважно дивитися на склад.

Вазелін / Petrolatum

Інгредієнт, який історично використовується для зволоження шкіри і в укладальних засобах.

Інгредієнт, який історично використовується для зволоження шкіри і в укладальних засобах

Чим поганий?

Також завжди в центрі уваги у органік-компаній, тому що вазелін складається з суміші мінеральних масел і твердих парафінових вуглеводнів. Є звинувачення, що вазелін викликає рак, велику роль відіграє і той факт, що він заборонений в Євросоюзі.

Що говорить наука?

FDAсчітает, що цей інгредієнт - безпечний . Причому безпечний навіть в харчовій промисловості. І якщо вже говорити про Євросоюз, то вазелін там заборонений не в косметиці. Його можна використовувати в косметиці без проблем.

мінеральне масло

Ще один зволожувач шкіри з поганою репутацією від виробників органіки. Хоча взагалі-то мінеральне масло - самий що ні на є натуральний інгредієнт з-під землі 🙂 - так як робиться з нафти.

Чим погано?

твердження:

  • мінеральне масло забруднено канцерогенами,
  • мінеральне масло сушить шкіру і викликає передчасне старіння,
  • мінеральне масло витягає з шкіри вітаміни,
  • мінеральне масло закупорює пори,
  • мінеральне масло викликає акне.

Що думає наука?

Всі ці твердження невірні згідно цієї статті .

Друга частина - завтра.

Чим погані?
Що говорить наука?
Чим погані?
Що говорить наука?
Чим поганий?
Що говорить наука?
Чим поганий?
Що говорить наука?
Чим поганий?
Що говорить наука?